Secret to getting sharp photos

Discover the secret to getting sharpest photos from the professional tips

Bersantai di Hutan Lipur Ulu Kenas,Perak

Lihat galeri gambar Air Terjun Ulu Kenas di sini....

Berkunjung ke Istana misteri,peninggalan Encik Kelly di Batu Gajah,Perak

Lihatlah aksi pengembaraan penuh misteri bersama photographer disini....

How to Compose Better Picture

Discover the new technique how to compose better picture

Apa itu shutter speed,ISO dan Aperture...

Discover the most sophisticated DSLR setting here...

Sunday, August 14, 2011

Salam Ramadhan buat semua....

Posted On 4:14 PM by Zairul Ismail 1 comments

 Salam Ramadhan buat semua umat islam dan 'photographer' yang beragama islam...moga-moga banyak 'shot' yang menarik dapat diabadikan didalam kad memori DSLR anda..

 Sudah pastinya banyak suasana menarik yang boleh di "shot" di sepanjang Ramadhan ini contohnya:

  1. Suasana semasa berbuka
  2. Bazar Ramadhan
  3. Juadah Berbuka puasa
  4. Masjid
  5. Anak-anak kecil 
  6. Suasana Solat terawih
  Jangan lepaskan peluang anda untuk mengabadikan susana-suasana ini kerana ianya hanya datang setahun sekali...Apa-apa pun, luangkan juga sedikit masa mendekatkan diri dengan YA Rabbi dibulan mulia ini.

Salam Ramadhan dari saya Zairul Ismail.

p/s: shot sana,shot sini, puasa jangan lupa..he2


Thursday, April 28, 2011

Canon-PhotoMalaysia Photo contest

Posted On 5:13 PM by Zairul Ismail 0 comments

Berita baik....PhotoMalaysia dengan kerjasama Canon Malaysia akan menganjurkan pertandingan fotografi yang bertema " OUR VANISHING TRADES (MALAYSIAN VANISHING TRADES)"...

Wayang kulit by Shiqin Lurker,PhotoMalaysia
Penyertaan bermula dari sekarang dan akan berakhir pada 31 May 2011. Keputusan Juri adalah pada June 2011....





Layari http://www.photomalaysia.com/forums/showthread.php?t=161210 untuk maklumat lanjut.


Saturday, April 9, 2011

Nikon D5100

Posted On 12:02 PM by Zairul Ismail 1 comments

Setelah keluarnya nikon D3100 menggantikan Nikon D3000 dan Nikon D7000 menggantikan Nikon D90,kini Nikon melancarkan model terbaru kameranya yang menggantikan Nikon D5000 iaitu Nikon D5100.

Nikon D5100 dari segi fizikalnya kelihatan lebih kecil dan kompak jika dibandingkan  dengan Nikon D5000.Model yang baru dilancarkan ini juga disuntik dengan sedikit teknologi terbaru yang membezakannya dengan model terdahulu.

Nikon D5100 ini dilengkapi dengan 16.2MegaPixel CMOS sensor,Video berdefinisi Tinggi (Full HD) 1080p,Julat ISO yang lebih besar iaitu antara 100 hingga 25,600.

Full Time Auto Fokus mode pula diperkenalkan bagi memudahkan lagi pengguna ketika menggunakan mode video. Selain dari itu,kemera ini juga dilengkapi dengan 2 penerima isyarat IR (Infra Red) yang diletakkan dibahagian depan dan belakang kamera. Panel paparan LCD pula ditambah baik kepada 921K dot jika dibandingkan 230K dot sebelum ini dan kedudukan window swivel juga ditukar dan diletakkan dibahagian tepi seolah-olah seperti Camcorder.

Selain dari perubahan itu,Nikon D5100 ini juga didatangkan dengan fungsi kesan khas yang sudah terdapat didalam kamera yang sedikit sebanyak membantu anda menambahkan kreativiti. Sekiranya anda berminat untuk mengetahuinya dengan lebih lanjut silalah layari laman web Nikon Malaysia atau kunjungi mana-mana cawangan Nikon di seluruh negara kerana D5100 telah dilancarkan secara rasminya pada 05/04/2011 yang lalu.

Nikon D5100 from Nikon Malaysia


Thursday, March 17, 2011

Dilemma seorang peminat seni fotografi....

Posted On 11:07 PM by Zairul Ismail 6 comments

 Setelah hampir setahun aku terjun ke bidang fotografi, sekarang aku seolah-olah hilang arah tuju apabila mengambil keputusan untuk menjual kamera Nikon D3000...hajat di hati  hendak 'Upgrade'.Tetapi sampai sekarang tidak terbeli...pelbagai faktor bermain dikotak fikiran, kalau dulu semua benda nie tak pernah diambil kesah tetapi sekarang semuanya menjadi begitu penting.

Argh!!!...buntu. Fikiran bertambah celaru bila Nikon mengeluarkan D7000,tetapi duit pula tidak terjangkau...mana nak cari RM4K.Bila difikirkan balik, tak berbaloi menghabiskan duit beribu-ribu ringgit semata-mata untuk hobi.Sebagai seorang student,sudah tentu benda nie tak masuk akal...mampukah aku menabung dengan duit scholarship sehingga mencecah angka 4K???..mustahil.

D90 pilihan kedua,adik kepada D7000. Sudah lama ia berada dipasaran,harganya pun agak mampu aku miliki 2.3K untuk body sahaja, dapat body pun cukuplah..memang itu aku mahukan - built in auto focus sensor. Disebabkan nikon D3000 aku tak ada built in auto focus sensor lah aku menjualnya...tetapi tak bermakna Nikon D3000 tu tak bagus..gambar-gambar yang aku snap daripada D3000 pun agak cantik..

Pening...sebab terlalu banyak DSLR dipasaran, semuanya ada pro and cons..tak ada yang perfect dan mampu dimiliki oleh seorang student yang tak berduit macam aku nie...

Canon...tak bayak bezanya antara Nikon dan Canon. Perlukah aku beli DSLR Canon??? Canon agak murah dari segi lens nye jika dibandingkan dengan Nikon. Tetapi aku tak berapa minat dengan design kameranya yang nampak simple...

Tolong....sesiapa yang mempunyai jiwa fotografi tolong lah aku..ha2..aku buntu. Ade jer member yang ajak main SLR film..tapi, aku tak berapa minat sebab costnya agak tinggi walaupun kameranya dah tak sampai Rm500 kat pasaran 2nd hand...

Buat masa terdekat,aku teruskan minat fotografiku ini dengan meng'edit' gambar-gambar  yang pernah dishoot  dengan Nikon D3000. Tunggu lah ketibaan Gallery TrueDSLR.com yang akan dilancarkan nanti..sekadar pengubat rindu kepada peminat TrueDSLR.com. Blog ini juga akan di'update' lagi dengan bahan-bahan bacaan dan tips-tips yang lain...ilmu jika dikongsi,tak akan hilang.  Tunggulah ketibaan DSLR ku yang baru nanti...SALAM.


Thursday, December 30, 2010

PART 1:Secret to getting sharp photos

Posted On 1:03 PM by Zairul Ismail 0 comments

DSC_4164

  Mendapatkan gambar yang jelas dan tajam sudah menjadi idaman bagi setiap photographer....gambar yang sharp menambahkan lagi aura gambar,membuatkan tekstur-tekstur yang halus dan menarik jelas kelihatan..menaikkan lagi kontras antara background dan object anda.Selalunya ramai yang teruja melihat gambar yang begitu sharp di dalam majalah-majalah photography mahupun yang terpampang di dinding-dinding galeri.Di sini saya kongsikan beberapa tips yang perlu diikut untuk mendapatkan gambar yang sharp dan jelas.


1.Gunakan Tripod.

  Penggunaan Tripod mampu mengurangkan sebarang gegaran pada kamera anda.Tripod amat penting bagi mendapatkan gambar yang begitu jelas. Tidak hairanlah kenapa ramai photographer yang terkenal selalu membawa Tripod bersama-sama kamera mereka tidak kira dimana mereka berada.Walaupun kelihatan agak rumit,tetapi ianya sudah menjadi keperluan yang tidak perlu dinafikan lagi. Sekiranya anda ingin membeli Tripod,saya cadangkan anda membeli Tripod yang super stable,yang tidak bisa bergoyang walaupun sedikit.Carilah Tripod yang agak berkualiti,yang agak berat dan mampu menampung berat kamera anda.Selalunya,Tripod yang mahal seperti Benro,Manfrotto dan Gitzo menawarkan ciri-ciri yang saya nyatakan ini.Sekirnya anda imembeli Tripod,janganlah terkejut sekiranya Tripod anda tidak didatangkan dengan Quick Release ataupun apa-apa jenis mount kerana kebayakkan Professional Tripod tidak didatangkan dengan mounting kit.Jadi,anda perlulah mendapatkan mounting kit yang sesuai dengan keperluan dan citarasa anda.saya syorkan supaya anda dapatkan ballhead mounting kit kerana ianya senang diputarkan untuk mendapatkan pelbagai sudut yang sesuai.Ballhead boleh diputarkan hampir 360 darjah pada semua sudut,meliputi hampir 100% sudut-sudut yang diperlukan dalam fotografi.

2.Don't press shutter (Use Cable Release).

  Sedikit gegaran sahaja sudah mampu membuatkan anda hilang segala-galanya,hasilnya..satu foto yang agak kabur dan tidak begitu jelas.Elakkan daripada menekan Shutter button itulah penyelesaiannya.Mungkin kebanyakkan dari kita tidak sedar yang menekan shutter button mampu menghasilkan gegaran yang cukup untuk membuatkan gambar tidak jelas.Seboleh-bolehnya,gunakan Cable release bagi tujuan ini.Penggunaan cable release mampu mengurangkan gegaran kepada tahap yang paling minima kerana yang menghubungkan anda dan kamera hanyalah satu cable yang begitu halus.Tetapi,dengan kepesatan teknologi hari ini,terdapat shutter release yang tidak menggunakan wayar (wireless release button).Pada pandangan saya,wireless release button merupakan pilihan yang paling  tepat bagi tujuan ini kerana tiada langsung bahagian yang menghubungkan antara anda dengan kamera.Maka,tahap gegaran boleh dikatakan zero.Sekiranya anda ingin membeli shutter release button,saya syorkan supaya anda mengenal pasti jenis model yang sesuai dengan kamera anda..pastikan juga jenis batteri (bagi wireless shutter release button) senang didapati di pasaran.

3.Tiada @ terlupa Cable Release?.Gunakan Self timer.

 Kebayakkan DSLR hari ini dilengkapi dengan ciri-ciri self timer.Penggunaan self timer juga mampu megurangkan gegaran semasa mengambil gambar.Gunakan setting masa yang sesuai dengan suasana yang anda ingin shoot.Jangan set kan timer terlalu lama atau terlalu cepat..saya selalunya menggunakan setting selama 5 saat...Setting yang terlalu lama membuatkan kita bosan menunggu dan yang paling merugikan ialah apa yang ingin dirakamkan itu telah beralih dari lensa kamera.

4.Turn off VR (Vibration Reduction or IS)

  Kebayakkan lens hari ini didatangkan dengan ciri-ciri Vibration Reduction atau dalam bahasa lainnya pengurangan gegaran.Vibration Reduction (VR) pada lens Nikon atau Image Stabilizer (IS) pada lens Canon bertujuan untuk mengurangkan gegaran ketika mengambil gambar.Selalunya mode ini digunakan semasa mengambil gambar tanpa menggunakan tripod.Secara umumnya teknologi VR digunakan untuk mengesan sebarang gegaran kecil yang selalunya terhasil oleh tangan dan menghasilkan satu gegaran yang kecil yang berlawanan dari arah gegaran yang terhasil bagi mengoptimumkan gegaran pada lens supaya gambar yang diambil kelihatan jelas.Tetapi,sekiranya menggunakan tripod; keadaan dimana tiada langsung gegaran dengan mode VR diaktifkan (On), sistem VR ini masih mencari gegaran,walaupun tiada gegaran berlaku,lens masih lagi menghasilkan gegaran tindak balas...hal ini akan membuatkan gambar yang diambil tidak begitu jelas.


Dapatkan sambungan tips ini pada entri yang akan datang...


Tuesday, November 30, 2010

Portraiture. November 2010

Posted On 4:52 PM by Zairul Ismail 1 comments

DSC_4313
DSC_4314
DSC_4311
DSC_0916
DSC_4018
A little boy during play time
DSC_3998
DSC_3948

"Sekiranya anda ingin memberi sebarang pandangan.Gunakanlah bahasa yang sopan....pandangan dan komen yang membina dari anda sangat kami hargai demi kebaikan di masa hadapan."
"If you want to leave any comment.Please use polite language....we are really appreciate your comment and opinion for our future benefit." 


Saturday, November 27, 2010

UTP final exam....we will be back soon...

Posted On 10:00 AM by Zairul Ismail 0 comments